Któż z nas choć raz w życiu nie jadł pączka? Nie od dziś wiadomo, że należą do wyjątkowo kalorycznych wypieków. Miłośników "pączkowego szaleństwa" zapewne i tak to nie zraża. Poniżej 10 ciekawostek na temat pączków.




1 Historia paczków

1. Historia pączków jest długa i zawiła. Wiadomo, że tradycja smażenia pączków nie wywodzi się z Polski. Prawdopodobnie korzeniami sięga do Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu.

2. Włoskie pączki

Włosi swoje pączki (a właściwie ptysie) czyli Zeppole jedzą 19 marca – w obchodzony akurat dzień ojca.

3. Pączki dawniej

Kiedyś pączki były robione z ciasta chlebowego – nadziewano je słoniną i smażono w smalcu. To dopiero kaloryczna wersja pączka!

4. Amerykańskie pączki

Amerykańskie pączki znamy pod nazwą doughtnuts – mają postać barwnie zdobionych i lukrowanych obwarzanków.

5. Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie zwane też hiszpańskimi przygotowuje się z ciasta parzonego. Są lżejsze od tradycyjnych i nie posiadają nadzienia.

6. Tłusty czwartek

Co roku w tłusty czwartek w wielu miastach Polski odbywają się mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Rekordziści w ciągu 20 minut są w stanie zjeść nawet 30 pączków!

7. Szczęśliwy pączuś

Dawniej wybrane pączki nadziewano orzechami lub migdałami. Ten, komu trafił się migdał albo orzech, miał zapewnione szczęście.

8. Statystyka

W tłusty czwartek Polak zjada przeciętnie 2,5 pączka. W sumie cały naród zjada ich niemal 100 milionów!

9. Pączki w Holandii

W Holandii pączki Oliebollen je się w Sylwestra i w Nowy Rok. Pączki te nadziewa się rodzynkami, suszoną żurawiną i jabłkiem.

10. Jakie pączki są najlepsze?

O dobrej konsystencji pączka świadczy jego kształt. Podobno najlepiej, jeśli jest lekko wklęsły na środku.



ZOBACZ TEŻ: 10 najbardziej nietypowych słodyczy

CIEKAWOSTKI

Początek strony