Któż z nas choć raz w życiu nie jadł pączka? Nie od dziś wiadomo, że należą do wyjątkowo kalorycznych wypieków. Miłośników "pączkowego szaleństwa" zapewne i tak to nie zraża. Poniżej 10 ciekawostek na temat pączków.
1 Historia paczków
1. Historia pączków jest długa i zawiła. Wiadomo, że tradycja smażenia pączków nie wywodzi się z Polski. Prawdopodobnie korzeniami sięga do Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu.
2. Włoskie pączki
Włosi swoje pączki (a właściwie ptysie) czyli Zeppole jedzą 19 marca – w obchodzony akurat dzień ojca.
3. Pączki dawniej
Kiedyś pączki były robione z ciasta chlebowego – nadziewano je słoniną i smażono w smalcu. To dopiero kaloryczna wersja pączka!
4. Amerykańskie pączki
Amerykańskie pączki znamy pod nazwą doughtnuts – mają postać barwnie zdobionych i lukrowanych obwarzanków.
5. Pączki wiedeńskie
Pączki wiedeńskie zwane też hiszpańskimi przygotowuje się z ciasta parzonego. Są lżejsze od tradycyjnych i nie posiadają nadzienia.
6. Tłusty czwartek
Co roku w tłusty czwartek w wielu miastach Polski odbywają się mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Rekordziści w ciągu 20 minut są w stanie zjeść nawet 30 pączków!
7. Szczęśliwy pączuś
Dawniej wybrane pączki nadziewano orzechami lub migdałami. Ten, komu trafił się migdał albo orzech, miał zapewnione szczęście.
8. Statystyka
W tłusty czwartek Polak zjada przeciętnie 2,5 pączka. W sumie cały naród zjada ich niemal 100 milionów!
9. Pączki w Holandii
W Holandii pączki Oliebollen je się w Sylwestra i w Nowy Rok. Pączki te nadziewa się rodzynkami, suszoną żurawiną i jabłkiem.
10. Jakie pączki są najlepsze?
O dobrej konsystencji pączka świadczy jego kształt. Podobno najlepiej, jeśli jest lekko wklęsły na środku.
ZOBACZ TEŻ: 10 najbardziej nietypowych słodyczy