Potocznie zwany kapustą szparagową czy zielonym kalafiorem znany jest już od ponad 2000 lat. Brokuł czyli źródło zdrowia i witamin. Oto 10 powodów dla których jest zalecany każdemu.
1. Brokuł - pogromca raka
Brokuły zawierają silne antyoksydanty. Aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil. Pozwalają one ustrzec się raka prostaty, szyjki macicy czy piersi. Sulforafan zaś walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.
2. Źródło witaminy C
Zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C.
3. Bogate źródło soli mineralnych
Zawiera sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Jest bogaty w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca i przewodzenia impulsów nerwowych.
4. Źródło białka
Szklanka tego warzywa zawiera tyle białka, co szklanka kukurydzy lub ryżu, ale UWAGA– ma o połowę mniej kalorii
5. Brokuł a ciąża
Warzywo to ma również właściwości terapeutyczne w przypadku anemii (dotyczy to zwłaszcza dzieci i ciężarnych kobiet). Szklanka pełna brokuła zawiera 95 mcg kwasu foliowego, który jest niezbędny dla rozwoju płodu.
6. Brokuł jako sposób na zdrowe kości
Brokuł dba o nasze kości – brokuły zawierają więcej wapnia niż większość nabiału. Mają także witaminę K chroniącą przed osteoporozą
7. Brokuły a męskość
Brokuły wzmacniają męskość panów, ponieważ redukują u nich poziom żeńskiego hormonu – estrogenu, powodując jednoczesny wzrost testosteronu
8. Brokuły dla cukrzyków
Brokuły zaleca się cukrzykom ze względu na dużą ilość chromu
9. Regulacja ciśnienia krwi
Regulują ciśnienie krwi (potas, magnez)
10. Sposób na przeziębienie
Brokuły pomagają zwalczyć przeziębienie ponieważ witamina C w nich zawarta ma właściwości antyoksydacyjne i antyzapalne, co pomaga zwalczać syndromy choroby.