Szampan dość powszechnie kojarzony jest z luksusem i świętowaniem. Trunek z Szampanii jest znany na całym świecie. To właśnie szampanem większość z nas wita Nowy Rok. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że trunek ten ma bardzo bogatą historię. Warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej.
1. Wino musujące
Każdy szampan to wino musujące, ale jedynie wina pochodzące z Szampanii mogą być oficjalnie nazywane szampanem. Niestety, Sowietskoje Igrystoje nie jest szampanem, a jedyne, co w nim musuje to chyba siarka, spożycia której słabsi imprezowicze pożałują już kilka minut po noworocznym toaście.
2. Z którego tłoczenia?
Zbiory gron odbywają się pod koniec września lub na początku października. Najpierw należy przeprowadzić ich tłoczenie i w zależności od tego, ile razy były tłoczone otrzymujemy konkretny rodzaj szampana - to z pierwszego tłoczenia powstają najlepsze trunki, a z drugiego szampany bez określonego rocznika. Warto wiedzieć, że dopuszcza się jedynie dwa tłoczenia.
3. Fermentacja i bąbelki
Przez dwa lub nawet trzy tygodnie przyszły szampan przechodzi fermentację, która ma miejsce w specjalnych kadziach albo dębowych beczkach. W tym procesie otrzymuje się wino pozbawione jeszcze bąbelków. Najważniejszym elementem produkcji szampana jest mieszanie odpowiednich odmian i roczników. Do gotowej mieszanki dodaje się następnie cukier i drożdże, co powoduje kolejną fermentację. Aby zatrzymać dwutlenek węgla (i tym samym stworzyć bąbelki) przelewa się wino do butelek i korkuje tymczasową zatyczką
4. Głowa w dół
Kolejnym etapem jest umieszczenie butelek na specjalnych stojakach i ich stopniowe obracanie do pozycji szyjką w dół. Dzięki temu osad z fermentacji osiada w szyjce. Aby się go pozbyć zanurza się czubek butelki w roztworze solankowym, co powoduje jej zamrożenie, a tymczasowe zamknięcie jest usuwane. Osad zostaje wypchnięty z butelki przez dwutlenek węgla.
5. Słodko czy wytrawnie
O tym, czy dany szampan będzie wytrawny lub słodki decyduje ilość dodanej do butelki mieszanki cukru trzcinowego i wina. Proces produkcji zwieńczy zamknięcie flaszki odpowiednim korkiem. Warto wspomnieć, że butelki do szampana muszą wytrzymać ciśnienie aż sześciu atmosfer.
6. Duchowny ojciec
Znawcy tematu spierają się co do prawdziwego ojcostwa szampana. Jedno jednak jest pewne - ojcem był jakiś zakonnik. Przyjęło się, że twórcą tego trunku miał być benedyktyn Pierre Perignon. Legenda głosi, że podczas pierwszej konsumpcji napoju Perignon zawołał swoich współbraci słowami: „Chodźcie prędko, ja piję gwiazdy!”, co świadczy o tym, że prawdopodobnie poczęstował kolegów.
7. Dlaczego akurat Szampania?
Wydaje się, że to niezbyt ciekawy region dla produkcji wina - dość ostra zima, wiosenne przymrozki, wiatr znad oceanu i niska średnia roczna temperatura. W dodatku niedaleko Niemcy. Atutem Szampanii są faliste tereny, które niwelują zmiany temperatur i zapewniają wilgoć oraz kredowe podłoże. Dzięki niemu promienie słoneczne odbijają się w kierunku owoców, a nagromadzone w ciągu dnia ciepło ogrzewa rośliny w nocy.
8. Grzeszny marketing
Aby szampan mógł trafić na królewskie stoły musiał otrzymać odpowiednie marketingowe wsparcie. Takie wsparcie okazała mu baronessa Jeanne de Thierzy, która regularnie spowiadała się u wspomnianego zakonnika i równie regularnie gorszyła go swoim rozwiązłym życiem. Gdy któregoś dnia kobieta przegięła z zabawami i ojciec Perignon udzielił jej rozgrzeszenia z wielkimi oporami, baronessa postanowiła mu się odwdzięczyć. Wskoczyła do łóżka słynącemu brzydoty marszałkowi w zamian za wysłanie ładunku szampana na królewski dwór. Już wtedy było wiadomo, że najlepszą reklamą alkoholu i kiepskiego artykułu jest goła baba.
9. Na pewno nie z gwinta
Każdy znawca etykiety wie, że do szampana jest osobny kieliszek - wysoki, o prostych ściankach i z długą nóżką. Oczywiście zawsze znajdą się maruderzy, którzy szukają dziury w całym i powiedzą, że w tym kieliszku szampan zbyt mocno się pieni. Wielbiciele tego trunku zasugerują natomiast, że najlepiej jest go pić z kieliszka przypominającego kwiat tulipana, bo dzięki temu intensywniej czujemy aromat.
10. Szampan na każdą okazję
Szampan należy pić schłodzony, można go podać do wielu potraw i co najważniejsze - można go pić zawsze, nawet rano.
ZOBACZ TEŻ: 10 najlepszych drinków na każdą okazję