Piwo – to jeden z najstarszych trunków alkoholowych świata, o bogatej tradycji, kulturze jego ważenia, cechujący się złocistym kolorem, gęstą pianą i intensywny zapachem. Piwo towarzyszy nam na towarzyskich spotkaniach, przy domowych pracach, remontach czy grillu. Stało się nieodzownym elementem naszego życia. Nie wszyscy jednak są amatorami tego trunku, zwłaszcza kobiety. W związku z tym, dajemy wam kartę przetargową, aby uzmysłowić drugiej osobie zalety i korzyści płynące z picia piwa.
1. Mocniejsze kości
Piwo zawiera dużo krzemu, który dobrze wpływa na kondycję kości. Jego niedobory powodują np. w przypadku złamań kończyn, wolniejsze ich zrastanie. Optymalną dawką są dwa piwa dziennie. Przy większej dawce, może mieć to skutek odwrotny i sprawiać, że nasze kości będą podatniejsze na złamania.
Spośród piw, najzasobniejszy w krzem jest mało w Polsce popularny pale ale. Im piwo lżejsze i o mniejszej zawartości alkoholu tym ma mniej krzemu.
2. Mocniejsze serce
Na podstawie badań przeprowadzonych we Włoszech w 2011 roku, w których zbadano poddano 200 tys. osób stwierdzono, że picie jednego piwa dziennie redukuje o 31% ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto w innych badaniach stwierdzono, że picia piwa zmniejsza ryzyko zawałów oraz chorób układu krążenia o 25 do 40%. Piwko lub dwa dziennie, pomagają podnieść poziom HDL – tzw. dobrego cholesterolu, który chroni żyły przed zatorami.
3. Zdrowsze nerki
Na podstawie badań przeprowadzonych w Finlandii stwierdzono, że osoby, które piją jedno piwo dziennie mają o 40% mniejsze szanse na wystąpienie u nich kamieni nerkowych. Piwo, jako napój moczopędny pobudza nerki do działania dostarczając im wody, co przy odwadnianiu nerek powoduje większe ryzyko wystąpienia kamieni.
4. Pobudza mózg
Piwko dziennie może uchronić nas od choroby Alzheimera i demencji. W 2005 roku badania, które obserwowały 11 tys. starszych osób wykazały, że osoby umiarkowanie pijące obniżyły ryzyko spadku sprawności psychicznej aż o 20%, w porównaniu do niepijących.
5. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka
Portugalscy naukowcy udowodnili, że marynowany stek w piwie eliminuje 70% substancji rakotwórczych – HCA, powstających w trakcie smażenia mięsa. Cukry zawarte w piwie powodują, że HCA jest przez nie blokowane. Ponadto w piwie występują przeciwutleniacze, podobne jak w winie, które działają antyrakowo.
6. Uzupełnia witaminy
Piwo jest doskonałym źródłem witaminy b6 oraz B12, a także kwasów foliowych. Udowodniono, że osoby pijące piwo mają 30% więcej witaminy B6 niż osoby niepijące.
7. Chroni przed udarem
Naukowcy z Harvardu odkryli, że umiarkowane ilości alkoholu w tym piwa, pomagając zapobiegać zakrzepom krwi, które blokują przepływ krwi do serca i mózgu, co jest najczęstszą przyczyną wystąpienia udaru mózgu.
8. Redukuje ryzyko cukrzycy
Picie jednego piwa dziennie powoduje zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy tupu 2 o 25 procent. Niestety picie większej ilości piwa nie pomnoży tych korzyści.
9. Zmniejsza ciśnienie krwi
Mówi się, że wino jest dobre dla serca. Okazuje się jednak, że piwo może być nawet lepsze. Otóż badacze z Harvardu po przebadaniu 70 tys. kobiet w wieku 25 do 40 lat odkryli, że osoby umiarkowanie pijące piwo by mniej narażone na rozwój nadciśnienia, które jest głównym czynnikiem ryzyka wystąpienia zawałów serca, niż te, które piły wino.
10. Wydłuża życie
To chyba największa zaleta piwa. Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa w 2005 roku na podstawie 50 różnych badań zakomunikowało, że osoby pijące alkohol w umiarkowanym stopniu żyją dłużej. Szacuje się, że umiarkowane picie zapobiega 26000 zgonów rocznie, dzięki mniejszej podatności ludzi na cukrzycę, zawały serca i udary mózgu.
ZOBACZ TEŻ: Drinki na każdą okazję